هر ساله و با شروع فصل کاشت برنج ، شالیکاران گیلانی برای بدست آوردن این محصول طی مراحل "کاشت، داشت و برداشت" باید مشقت فراوانی متحمل شوند، آبیاری شالیزار از مهمترین اقدامات و عملیاتی است که باید در زراعت برنج انجام شود

مشکلات شالی‌کاران در گیلان قد کشید

میهن- برنج محصولی استراتژیک و پرمصرف است که منبع تغذیه بیشتر مردم در کشور به‌حساب می‌آید، اما تولید این محصول استراتژیک مشکلات عدیده‌ای هم دارد که باید برای رفع آن تلاش شود. که می‌توان از آن به قیمت فروش برنج در زمان برداشت محصول ، بی آبی، قیمت کود شیمیایی و کلی مشکلات ریز و درشت دیگر اشاره کرد.

گیلان به عنوان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و با کیفیت برنج با ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری رتبه اول کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و رتبه دوم تولید را به خود اختصاص داده‌است

کمبود آب

هر ساله و با شروع فصل کاشت برنج ، شالیکاران گیلانی برای بدست آوردن این محصول طی مراحل "کاشت، داشت و برداشت" باید مشقت فراوانی متحمل شوند، آبیاری شالیزار از مهمترین اقدامات و عملیاتی است که باید در زراعت برنج انجام شود اما طی‌سال‌های اخیر تنش آبی و کم‌آبی رنج کشاوزران را برای به دست آوردن این محصول دوچندان کرده‌است.

برنج، گیاهی است متحمل به شرایط غرقابی و وجود آب موجب انتقال مواد مختلف از ریشه به ساقه، برگ و دانه‌ها شده و در نتیجه موجب تهیه مواد خشک می‌شود، مقدار آب مورد نیاز برای برنج بستگی به روش کاشت، ابعاد کرت‌ها، تراکم بوته‌ها، مقدار مصرف مواد تقویت کننده، نوع بافت خاک، شرایط اقلیمی، شرایط اکولوژیکی و رقم مورد کاشت داشته و بطور کلی در ارقام زودرس نیاز آبی کمتر و در ارقام دیررس نیاز آبی بیشتر است، موارد مهمی که کشاورزان باید امروز بیش از گذشته به آنها توجه داشته باشند.

متاسفانه سال گذشته مشکلی که بیش از همه موجود ناراحتی و رنج شالیکاران شد

 افت جدی بارش ها و نیز ذخایر آبی اعم از سطحی و زیرزمینی بود بویژه که منبع اصلی تامین آب مورد نیاز شالیزارهای استان سدسفیدرود است تا جایی که

افزون بر ۱۷۱ هزار هکتار معادل ۷۰ درصد شالیزارهای گیلان به این سد و منابع آبی ذخیره آن وابسته است تا جایی که در اردیبهشت سال گذشته وحید خرمی مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای گیلان،به ایرنا گفته بود که ذخیره کنونی این سد نسبت به دوره بلندمدت ۲۰ ساله بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته‌است.

ضمن اینکه حدود ۷۰ هزار هکتار شالیزار گیلان خارج از شبکه آبیاری سد سفیدرود از منابع آبی داخل استان به ویژه بارش‌های بهنگام در فصل کشت بهره‌مند می‌شوند، این درحالی است طی سالهای اخیر استان در فصل کشت با محدودیت منابع آبی و کاهش بارش ها مواجه است.

افزایش ۳۰ تا ۵۰ درصدی قیمت انواع نهاده‌های کشاورزی، شالیکاران را به شدت نگران و تحت فشار قرار داده است. این تنش‌ها برای استان گیلان همچون یک هشدار جدی‌ست که باید به موقع به آن توجه شود، زیرا تبعات عدم توجه به مشکلات متعدد کشاورزان برنجکار و تمدید فروش زیر قیمت برنج بسیار سخت و چه بسا جبران‌ناپذیر خواهد بود.

واردات بلای جان برنج ایرانی

اما از مشکلات آبی کاشت برنج که بگذریم عدم حمایت از خرید محصولات شالیکاران گیلانی و واردات بی‌رویه برنج در چند سال گذشته، هزینه بالای تولید و قیمت پایین خرید محصول از کشاورزان، تنظیم این بازار را برهم زده  و مشکلات زیادی را برای تولید کننده ایجاد کرده است.

طبق آمار طی سال ۱۴۰۲ برنج روی دست بسیاری از کشاورزان گیلانی ماند و به فروش نرفت.

به نقل از جبار کوچکی نژاد، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در واکنش به واردات بی رویه و غیرقانونی برنج «کشاورزان نه می‌توانند شهریه فرزندان خود را بدهند، نه می‌توانند خانه بسازند و نه می‌توانند کاری انجام دهند. بحث ما این است که واردات ۲ میلیون تن را چه کسی مجوز داد؟ آیا نیاز کشور ما ۲ میلیون تن است؟ برنج اگر یک‌سال بماند فاسد می‌شود، با این همه واردات و بازاری که از برنج خارجی اشباع شده کشاورزان شمالی مجبورند برنج خود را در دریا بریزند که خوراک ماهی دریا شوند»

شالیزارهای برنج در سراسر گیلان پراکنده هستند. بخشی از آن‌ها که آبخور سد سفیدرودند امسال با کاهش ۵۰ درصدی ذخیره آب مواجه اند و برخی آب مورد نیاز خود را با زحمت فراوان از خارج شبکه فراهم می‌کنند. خشکسالی و افت ذخیره منابع آبی، یکی از مهم‌تری مواردی است که شالیکاری را تهدید می‌کند.

در حالیکه فصل خزانه‌گیری و نشاکاری در گیلان آغاز شده با این حال افزایش ۳۰ تا ۵۰ درصدی قیمت انواع نهاده‌های کشاورزی، شالیکاران را به شدت نگران و تحت فشار قرار داده است. این تنش‌ها برای استان گیلان همچون یک هشدار جدی‌ست که باید به موقع به آن توجه شود، زیرا تبعات عدم توجه به مشکلات متعدد کشاورزان برنجکار و تمدید فروش زیر قیمت برنج بسیار سخت و چه بسا جبران‌ناپذیر خواهد بود.

تا جایی که حتی شالیکار از اجاره زمین هم منصرف شده ،چون برایش به صرفه نیست و امکان اینکه بتواند هزینه هایش را بپردازد ندارد و افت قیمت برنج هیچ انگیزه‌ای را برای برنجکار باقی نمی‌گذارد و کشاورز تنها به اندازه نیاز و خوراک سالانه خود برنجکاری می‌کند تا محتاج بازار نباشد.

کاشت کیوی به جای برنج

از دیگر مواردی که نگرانیهای زیادی را در میان کارشناسان حوزه کشاورزی برانگیخته، رواج صنوبرکاری یا تولید کیوی در اراضی شالیزاریست. زیرا طیفی از کشاورزان باور دارند وقتی قیمت فروش برنج تا این اندازه نازل است صنوبرکاری بهترین راه برای جبران هزینه‌های زندگی و استفاده مطلوب از  ‎خواهد بود

 به گفته این کارشناسان حتی سازمان جهاد کشاورزی هم نگران این موضوع است زیرا برنج محصول استراتژیک گیلان و کشور به حساب می‌آید و فقدان آن را به عنوان یک زنجیره مهم غذایی نمی‌توان جبران کرد

امسال با عنوان سال جهش تولید با مشارکت مردم نامگذاری شده با این حال هنوز یک ماه از این نامگذاری نگذشته بود که خبر رسید قیمت اقلام هشت کود شیمیایی یارانه‌ای حداقل ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده است

تلاش برای حمایت از شالی کاران

استاندار گیلان با تاکید بر اینکه کشاورزان نباید دغدغه فروش برنج را داشته باشند، گفت: امسال کمک خواهیم کرد تا قیمت برنج متناسب باشد.

اسدالله عباسی با اشاره به اینکه سال گذشته کشاورزان در فروش برنج دچار مشکل شدند، افزود: البته دولت گام‌های خوبی برای خرید برنج کشاورزان برداشته شد اما امسال تلاش بر آن است که چنین مشکلی بروز نکند.

وی با تاکید بر اینکه خرید توافقی برنج کشاورزان باید تداوم یابد، اضافه کرد: شالیکاران در فصل زراعی؛ شب و روز برای کشت محصول تلاش می‌کنند، مسئولان مربوطه نیز باید در کنار آنان باشند و با سرکشی‌ها و احصاء مشکلات نسبت به رفع آنها اقدام و حمایت‌های لازم را داشته باشند.

وی  با بیان اینکه فرمانداران باید معاونان عمرانی خود را موظف کنند با حضور در مزارع از کشاورزان سرکشی کنند، ادامه داد: در این ایام نباید شالیکاران را تنها گذاشت بلکه باید با حضور در جمع آنان ارائه راهنمایی‌ و آموزش‌های لازم در موضوعات مختلف از جمله توجه به تقویم زراعی کمک کرد تا سال زراعی خوبی داشته باشیم.

وی با تاکید بر ضرورت آمادگی دستگاه‌های مربوطه به منظور تمهیدات لازم در سال زراعی جاری اضافه کرد: نباید به امید بارش باران و پرشدن آب بندان‌ها و سدها بمانیم، باید همانند سال گذشته مشکلات مربوط به کم آبی را جدی بگیریم.

وی اظهار کرد: در زمان حاضر ذخیره سد سپیدرود بیش از ۵۰۰ میلیون مترمکعب است که با بارش باران و ذخیره‌ آبی آب‌بندان‌ها، چاه‌ها و استخرها حدود ۷۵۰ میلیون مترمکعب خواهد شد از اینرو باید این منابع به خوبی مدیریت شود.

وی اظهار کرد: شالیکاران نباید دغدغه سوخت و تامین ماشین‌آلات کشاورزی داشته باشند ضمن اینکه بذر و کود نیز باید به موقع در اختیار کشاورزان قرار گیرد تا بازار سیاه برای فروش این نهاده‌ها ایجاد نشود.

استاندار گیلان با اشاره به تولید بذرگواهی و اصلاح شده برنج و کاهش قیمت آن از هر کیلو ۷۰۰هزار ریال در سال گذشته به ۴۸۰ هزار ریال در سال جاری عنوان کرد: باید بر موضوع عرضه بذر در شالیکوبی‌ها نیز باید نظارت جدی شود.

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۱۴:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۴
    10 1
    با این همه رنج و مشقت بعدا کمترین قیمت را برنج داره از بس که برنج خارجی وارد میکنند .
  • ۰۹:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۵
    7 0
    دیگه به آخر خط رسیدیم ، اگه امسالم واردات بشه برنج بی ارزش باشه چاره ای نیست جز صنوبر کاری . نه خرجی داره نه رسیدگی میخواد ، خودش رشد میکنه با بی آبی بگیم ، با خرج کود و دارو ، هزینه آبیاری ، پول کارگر ، پول کارخانه ، پول سورتینگ آخرش هم شما برنج وارد کنید ، کشاورز رو به خاک سیاه بنشانید . شما اگه نگران گرانی برنج مردم هستید نگران زن و بچه کشاورز نیستید باید داشته باشه یک کیلو گوشت در ماه بخره برای زن و بچه اش . یعنی کشاورز همه چی رو گرون بخره ولی محصول خودش بی ارزش باشه .
  • ۱۴:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۵
    7 0
    با بی تدبیری مسئولان در مورد برنج و کشاورزی برای دو یا سه سال آینده کسی روی شالیزارها کار نخواهد کرد و جوانان زیر چهل سال اصلا کار کشاورزی نمیکنند واین نتیجه حماقت جهاد و مجلس و دولت خواهدبود...‌
  • ۱۹:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۵
    1 0
    تغییر کشت واقعیت انکار ناپذیر هست ،کشت گیاهان و محصولات خصوصا درختان ميوه در بخشی از اراضی و زراعت چوب می‌تواند علاوه بر افزایش درآمد سرانه به اشتغال هم کمک نماید.
  • اریو برزن ۰۰:۰۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۶
    5 0
    با این همین فرمان مسولین و بی توجهی به خواسته کشاورزان برنجکار گیلانی ،تمامی زمین های کشاورزی برنج به سرنوشت چای و پیله ابریشم دچار خواهند ،و دیگر اسمی از برنج مرغوب دنیا باقی نخواهد ماند!!!
  • ۰۷:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۶
    3 0
    دیکه کسی نمیاد از کشاورز حمایت کنه قدرت دست مسولین هست موقع برداشت برنج میارن کسی هست جلوی اینارو بگیره تا حرف زدی سرت به باد دادی
  • میلاد ۰۸:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۶
    4 0
    به خدا قسم خیلی از کشاورزها زمینهاشون رو قطعه بندی کردند و فروختند، تعداد زیادی درخت صنوبر کاشتند، خیلی‌هاشون هم اصلا زمین رو انداختند و دست از کار کشیدندوبه اندازه مصرف خانوادشون برنج می‌کارند. بنده ساکن رشت و یک کشاورز هستم. آمار افزایش تولید برنج در گیلان هم دروغی بیش نیست. بیایید و زمین هامون رو ببینید که دارن به ویلا و کارخانه و باغ صنوبر و کیوی تبدیل می‌شوند.
  • ۲۱:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۶
    0 0
    تمام هزینه های تولید برنج یک طرف، ضربه ای که جناب دولت خان با واردات بی رویه و نماینده ی عالی شان جناب استاندار خان با عدم مدیریت صحیح در زمان رها سازی آب سد منجیل بر پیکره کشاورزی گیلان وارد کرده اند مهلک و ویرانگر بوده است. استاندار که غیر بومی بود به موقع از اواخر فروردین و روزهای اول اردیبهشت آب سد رهاسازی و به موقع نشا انجام میشد.این آقای بومی که تشریف آوردن و تشنه سیاست است هیچ از کشاورزی سرش نمیرود. ۳سال اومده کشاورز اسیر شده و فقط یه بی سیم دستش میگیره و ۱۵ اردیبهشت میره سد منجیل با یک عملیات تخریبی همزمان با نزولات جوی چنان دستور باز کردن دریچه ها رو میده که فرماندهان نظامی ما در دوران ۸ سال دفاع مقدس چنین عملیاتی رو انجام ندادن. خدا رو شکر ایشان در گیر بازیهای سیاسی هستن و استان رو اینجوری به گند کشیدن.والا اگه فرمانده نظامی بودن ...دیگه بقیه رو بگیرین دیگه.آقای رئیس جمهور خواهشا تا استان گیلان نابود نشده یه کار بلد راهی این استان کن.
  • مهدی ۲۲:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۶
    0 0
    الان برنچ گرون میشه چون وقت خزانه گیریه برنجه کشاورز شلتوک را 30 فروخته برای خزانه تا 70 تومن هم خریده هزینه کارگر وهمه مسائل به قیمت 70 تموم میشه ولی😔😔 هر خانوار چهار نفره با 300 گرم برنج سفره اش کامل میشه که با گرونتر حالت این چند سال 40 تومن میشه ولی همون خانواده باید حداقل 200 تومن کنار برنج هزینه کنه بازم زور همه به کشاورز میرسه🤔🤔
  • ۲۳:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۶
    0 1
    با آب زنجان برنج میکارن . خود زنجان هیچ آبی به کشاورزا نمیرسه
  • ۲۱:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۹
    0 0
    برنج مانند نان کالایی اساسی است که باید مانند نان در تولید و توزیع و قیمت و بسته‌بندی آن نظارت برنامه‌ریزی و ساماندهی شود و با دادن یارانه به تولید در افزایش تولید و با ساماندهی بازار برنج درگاهش قیمت برنج و حذف دلالان واسطه گران و سوداگران و ثبات بازار دولت بکوشد
  • فرامرز ۰۰:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
    0 0
    من به عنوان کیوی کار و شالیزار کار ....واقعا شالیزاری دردسر خیلی زیادی داره ما جوونا دیگه از کشاورزی و دردسرش خسته شدیم سال قبل بعد برداشت برنج .نتونستیم بفروشیم امسال چون پدرم انسان پیری هست اصرار به کاشت برنج کرده اگه نتیجه نده باغ رو تبدیل به کیوی میکنم و خیالمو راحت میکنم .از مسئولین برای ما هیچ خیر و برکتی نمیاد
  • ۱۱:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۳۰
    0 0
    امسال کل زمین ها رو دادیم نصف کاری . دیگه واقعا نمیصرفه . قدیم سم میزدی الان سم گیر نمیاد بیاد تقلبیه یه بسته گیر میاد خدا تومن . کارگر 700 800 تومنی ارزونتره . دستگاه نشا میگه هر هزار متر یک تومن . چی میمونه تهش.. واقعا نمیدونم هندی ها و پاکستانیا چی میکارن . سالدیگه زمین رو تبدیل میکنم به باغ تفریحی بخدا چیه این همش دردسر . برن همه رو از خارج وارد کنن